Nationaal Museum van de Speelkaart
AANBOD
1, Permanente tentoonstelling:
Het museum beschikt over de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de historische Nederlanden. De klemtoon ligt op de industriële periode (= de 18de eeuw tot nu). Dit is de periode waarin de Turnhoutse kaartenmakers furore maakten. Omdat het grootste deel van de kaartspellen voor export bestemd was, treft u in het museum voorwerpen aan uit de hele wereld.
Bovendien heeft het museum authentieke drukpersen, afwerkingmachines en gereedschappen. Dit machinepark illustreert de gehele productielijn. Omdat de speelkaart een grafisch product is, krijgen de verschillende druktechnieken ook de nodige aandacht.
Een greep uit de collectie: een 17de eeuwse houten pers, met de hand te bedienen hoogdruk- en steendrukpersen, lithografische snelpersen en een grondige gerestaureerde stoommachine.
2, Organisatie van tijdelijke tentoonstellingen
3, Demonstraties van oude technieken op de historische drukpersen.
4, Bibliotheek:
Naast speelkaarten, ontwerpen en bedrijfsarchieven beheert het museum ook een collectie grafiek, foto´s en aanvullende documentatie. De gespecialiseerde bibliotheek omvat om en bij de 5000 werken over de geschiedenis, het gebruik en de fabricatie van speelkaarten.
LOCATIE
[1]
Het Nationaal Museum van de Speelkaart is sedert 1988 ondergebracht in een oud fabriekspand. Maar in feite bestaat het museum uit enkele gebouwen, gelegen tussen de Druiven- en Mermansstraat.
Sedert 1990 is de stad Turnhout eigenaar en voert ze een ingrijpende renovatie uit. De fabrieksvleugel is grondig opgefrist en herbestemd tot museum. Een opvallend gebouw dat een nieuwe dynamiek brengt in een vroegere arbeidersbuurt. Op langere termijn zal een heus museumplein het hart vormen van dit oude industriële stadsdeel.
Fabrieksgebouw
Opgericht in 1926 als uitbreiding door de firma Mesmaekers en bedoeld voor drukkerij en speelkaartenmakerij. In de volksmond bekend als ´nieuwe fabriek van Mesmaekers´. Skelet in gewapend beton en opgevuld met baksteen, 15 m hoog.
Voorbouw
Gebouwd in 1955 door de firma Keuppens-Leysen als kantoren. Deze textielproducent was intussen eigenaar van de ´nieuwe fabriek Mesmaekers´.
Stoomhuis
Annex aan de fabrieksvleugel, ruwbouw 1998-2003, bedoeld als onderkomen voor de historische stoommachine van het museum.
Pand Mermansstraat
Gebouwd in 1911-1913 in neo-renaissancestijl in opdracht van de Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria. Ontwerp: architect Jules Taeymans. Bleef tot 1993 het onderkomen van het Museum Taxandria.
[2]
De stad Turnhout renoveert de gebouwen van het museum. Omwille van de grote kosten verlopen de werken over meerdere jaren. Het resultaat wordt een hedendaags museum, voorzien van alle faciliteiten en met bijzondere aandacht voor de bezoeker.
De eerste reeks grote renovaties dateren van 1999-2003 en zijn uitgevoerd onder leiding van architect Vittorio Simoni (Hasselt).
Zijn intussen gerealiseerd:
- hoofdingang
- auditorium / cinema
- jeugdatelier
- tentoonstellingsruimten
- depot 1 voor kleine machines en onderdelen
- stoomhuis (ruwbouw)
- vestiaire en sanitair
- verbinding panden Mermans- en Druivenstraat
- centrale hal, lift
- lospoorten
De stad Turnhout bouwt intussen verder aan het Nationaal Museum van de Speelkaart. Voorzien en in uitvoering zijn:
Eerste verdieping voorbouw
- renovatie kantoren (2009-2010)
- bibliotheek, leeszaal en werkruimten
- herstellen betonnen dakrand (najaar 2010)
Fabrieksgebouw
- vervangen oude goederenlift en renovatie trappenhal oost (start mei 2010)
- uitbreiding centraal depot TRAM41 (najaar 2010)
Pand Mermansstraat
- renovatie daken en gevels voorbouw (start april 2010)
Adres: | Druivenstraat 18 2300 Turnhout Antwerpen |
Mail: | museum.speelkaart@turnhout.be |
Tel: | 014 41 56 21 |
Website: | http://www.tram41.be |