Loading

Optische Chappe-telegraaf

Opgelet: Klik op de foto om de volledige foto te zien.


Optische Chappe-telegraaf


In Saverne (Elzas) staat nabij het "Château du Haut-Barr" een getrouwe replica van de optische telegraaf van Claude Chappe. De telegraaf (zie foto 2) staat dezelfde plaats als tijdens het gebruik van de Telegraaflijn Parijs-Straatsburg (1798-1852). Naast de telegraaf staat een klein museum over de optische telegrafen.

De telegraaf van Claude Chappe was een van de beste optische telegrafen. In tegenstelling met de meeste andere systemen werden geen letters of cijfers doorgeseind, doch werkte men met (Franse) woorden.

Principe
Om de ±15km werd op een hoog gebouw een optische telegraaf geplaatst.
De Chappe telegraaf werkte met een centrale seinarm (régulateur ±4m lang) die twee seinstanden kon innemen: vertikaal en horizontaal. De schuine stand op 45° werd gebruikt om aan te geven dat een nieuwe boodschap op komst was.
Op beide uiteinden van deze arm was nog een seinarm ( indicateur ± 2m) geplaatst die 8 verschillende posities (elke 45°) konden innemen (zie foto 3).
Theoretisch waren er 128 (2x8x8) verschillende seinbeelden mogelijk, doch er werden er maar 92 (zie foto 4) van gebruikt omdat bepaalde standen tot verwarring konden leiden. Anderzijds werd voor elk woord twee standen gebruikt zodat er toch nog 92x92 of 8464 verschillende tekens (= woorden) konden weergegeven worden.
Op beide eindstations moest de seingever beschikken over een boek van 92 blz. met op elk blad 92 woorden. Gaf het seinbeeld bv. achtereenvolgens 34 en 45, dan moest de eindontvanger het 45ste woord van blz. 34 noteren.
In de tussenstation moesten (of mochten) de seingevers de code niet kennen, zij moesten gewoon de armen in dezelfde stand plaatsen als op de vorige telegraaf en controleren of de volgende post hetzelfde deed. In de seinpost stonden daarom twee mono-verrekijkers vast opgeteld: één gericht op de voorgaande en de andere gericht op de volgende seinpost.

De seinarmen werden van beneden uit bediend met drie hefbomen (manipulateurs zie foto 5) en katrollen. In de seinarmen waren openingen voorzien om ze minder windgevoelig te maken, de twee indicateurs waren voorzien van een tegengewicht.