Riolenmuseum
AANBOD
De eerste zaal geeft een sfeerbeeld, met de regionale kaart van het netwerk. Die kaart krijgt een extra dimensie door de maquette die het netwerk uitbeeldt, en waardoor de verschillende valleien van het Gewest visueel kracht wordt bijgezet.
De rest van deze zaal biedt een zicht op de werken die zorgden voor een eerste en tweede overwelving van de Zenne. De toen geweigerde projecten worden hier aan de bezoeker voorgesteld, net als de bouwplannen en een hele reeks foto's van de Stad vóór en tijdens deze werken
Een leuk detail: het museum toont alle elementen die gebruikt werden bij de inhuldiging van de werf voor de eerste overwelving, in aanwezigheid van zijne Koninklijke Hoogheid Leopold II. We zeggen en schrijven 13 februari 1867!
De tweede zaal is voorbehouden aan de spaarbekkens en aan de strijd tegen overstromingen.
Een maquette, begeleid door filmmateriaal, toont aan waarom er in het stadscentrum geen overstromingen voorkomen, terwijl een geïllustreerde en geanimeerde kaart het traject van het water toont dat via de hydrografische bekkens naar de zuiveringsstations loopt.
De doorgang langs een volledig gereconstrueerde riool, in het licht van de typische lampen van rioleringswerkers, biedt de bezoeker een inzicht in de beperkte ruimte en lichtaccommodatie waarin de rioolarbeiders hun taken moeten uitvoeren.
De derde zaal is volledig gewijd aan de verschillende plaatsings- en renovatietechnieken voor riolen.
Ook hier legt een maquette uit hoe men een tunnel voor riolering graaft zonder de bovengrond te storen. Deze techniek werd ondermeer toegepast voor het inrichten van een nieuwe collector op de linkeroever.
De laatste zaal van het eerste paviljoen leert ons alles over de door rioolarbeiders toegepaste technieken voor onderhoud van het netwerk, nodig voor de snelle evacuatie van het water en voor het vermijden van overstromingen.
Het is in deze zaal dat het publiek geconfronteerd wordt met de spectaculaire 'schuifwagen' die nog steeds in gebruik is voor het oude riolennetwerk van de Stad.
Er is ook aandacht voor de bizarre voorwerpen die soms uit de riolen gevist worden, en ook voor de dieren die deze duistere wereld als biotoop kozen.
Deze zaal is ook een eerbetoon aan de rioolarbeiders van de Stad Brussel.
De vele gevaren, de moeilijkheidsgraad van het werk, de uitrusting en de evolutie ervan, de verschillende taken die aan de Dienst Riolen is toevertrouwd... u maakt er in een paar gefilmde interviews kennis met de 'anciens', waardoor die anonieme schaduwwerkers een gezicht krijgen.
Het bezoek eindigt met een overzicht van de waterzuivering, de duurzame ontwikkeling, de 'mestbak' door de eeuwen heen, de geschiedenis van de Octrooipaviljoenen...
Adres: | Tolhuis, Anderlechtse Poort 1000 Brussel Brussels Hoofdstedelijk Gewest |
Mail: | riolenmuseum@brucity.be |
Tel: | 02 500 70 30 |
Website: | http://www.brucity.be |